Meny Lukk

Øvre Smalberget ble «funnet» av Lang-Per rundt 1730. Han var en løsfinne som tok seg litt arbeid på husmannsplassene fra tid til annen. I Smalberget satte han opp en liten stue på ca 12 kvm. Han levde en meget omflakkende tilværelse, og sammen med en svenske fra Järpliden drog de på tjuvtokter langt inn i Sverige. Kirkene var utsatt da de kom på besøk, og på en slik tur ble de tatt etter at de hadde brutt seg inn i en kirke. Men Lang-Per unnslapp og dro tilbake til Norge. Svensken ble arrestert og dødsdømt. Selv om Lang-Per hadde noen sølvpenger, så hadde han ikke noen mat. Derfor brøt han seg inn på et stabbur  i Våler, men bonden oppdaget det hele og stengte stabbursdøren. Dermed var det slutt på friheten, og han ble idømt livsvarig tukthus for sine ugjerninger i 1740. Etter sju års soning i tukthus endte han sine dager på Kongsvinger festning.

Elise og Anders Smalberget i øvre SmalbergetAnders Smalberget, som var født og oppvokst i Nedre Smalberget, var i sin ungdom ofte i Øvre Smalberget og hørte på at Adolf spilte fele. Kona til Adolf var glad i å danse, og ba ofte de unge brødrene Anders og Rikard opp til dans. På kjøkkengolvet i øvre Smalberget lærte unggutta seg kunsten å danse – en kunnskap de tok vel vare på da de siden kom på lokalet på fest.

Einar, sønnen til Adolf, var ofte på fisketur til Svartbekken sammen med Anders og Rikard. Det var Einar som hadde oversikten over når fisken beit. Han så det på månen, ble det sagt.

Anders hadde med andre ord et nært forhold til Øvre Smalberget før han overtok stedet i 1930. Kona hans, Elise var fra Nordgården nord i Gravberget. Eldstegutten Thorsten var allerede tre år gammel da den lille familien flyttet til Øvre Smalberget. De mistet senere to barn, men fikk også Gunhild og Einar, som vokste opp sammen med Thorsten. Elise har fortalt at hun var så glad at hun gråt gledestårer den dagen de flyttet fra barndomshjemmet hennes og inn til Smalberget. Endelig hadde de fått et eget hus hvor de kunne stelle seg selv. De fikk med seg en drektig kvige da de flyttet fra Nordgården til Smalberget.

Du kan overnatte i Smalberget