Meny Lukk

Lee Grippen: Søker stadig tilbake til røttene

Lee Grippen (70) fra Minnesota, USA, har vært i Norge 11 ganger. Valg av reisemål er på ingen måte tilfeldig, for han kjenner seg fremdeles som norskamerikaner etter at hans oldeforeldre emigrerte til Amerika på slutten av 1800-tallet. Oldefaren Arnt Smalberget ble født i Nedre Smalberget.

Lee har brukt en stor del av livet sitt på kontakten med «røttene» i Skandinavia, og har imponerende oversikt over både slektsforhold og norsk kultur og historie. Denne våren har han vært på rundtur i Norge, en tur han forøvrig fikk i 70-årsgave fra nordmenn som har bodd som utvekslingsstudenter hos Lee og familien hans.

Jeg møtte Lee personlig for første gang denne uka. Et utrolig positivt menneske med en imponerende interesse for Norge og nordmenn! På bildet studerer vi heftet om finneinnvandring som ble laget i 2011, basert på informasjon som Thorsten Smalberget hadde samlet gjennom mange år.

Lee har tidligere vært både i Gravberget og i Smalberget, og var imponert over at det fremdeles finnes rester av bygningene i Nedre Smalberget, der hans oldefar Arnt ble født. Under turen fikk han også for første gang feiret 17. mai i Norge; nasjonaldagen ble feiret i Oslo sentrum.

Arnt Smalberget, Lee´s oldefar, flyttet til Nedre Smalberget i 1858 sammen med sine foreldre, Mathias Andersen Hakkarainen og Sigrid Mortensdatter Sjurstuen (som der tok slektsnavnet Smalberget). Arnt hadde tre søsken; Sigrid, Martin og Serine. Som ung mann giftet han seg med en jente fra Järpliden i Sverige og, i likhet med mange andre nordmenn på denne tiden, reiste de til Amerika i håp om å skape en bedre tilværelse. Arnt var aldri senere i Norge, men det har altså oldebarnet til gjengjeld vært mange ganger!

This article will be updated in English within short.