Meny Lukk

Dugnad: Alle mann i skaft!

«Alle mann i skaft!» – det var et av Thorstens favorittuttrykk. Lørdag 19. mai var det utvilsomt dette som gjaldt; her var alle fra Hanna (8) til Inger (83) i sving. I løpet av arbeidsøkta i Øvre Smalberget har vi skrapet og beiset yttervegger, tettet mellom stokkene med byggeskum, kittet vinduer, festet vinduskarmer og skiftet vannbord. Ikke minst er koia vasket, ryddet og fikset innvendig, så det er mye triveligere å være der, også om man overnatter. Kort sagt; koia som Thorsten bygde i 1992-94 fremstår nesten som ny! Nesten…

Snøen var nettopp gått, og stien fra Vasskoia var våtere enn våt. Når trillebåra var lastet med 13 liter beis, 7 liter lapskaus, 20 liter varmt vann, 5 liter white spirit, diverse verktøy og materialer var det greit å ha «hest» både foran og bak lasset. 10 liter «husmannsrød» beis holdt bare nesten rundt ei koie som bokstavelig talt sugde maling. Vi har kjøpt mer beis og skal ta det som gjenstår (inngangspartiet) snart. Vannbordene er ganske slitne (byttet ett nå), og vi skal bytte de resterende senere i sommer. Utvendig har vi laget en flott benk og ryddet bort gamle materialer og annet som lå slengt rundt koia. Vi er ubeskjedne nok til å mene at det ble veldig fint!

Deltagere: Hanna Smalberget (8), Torild Småstu, Rune Småstu, Arne Vålbekken, Inger Smalberget, Egil Smalberget.

Takk til Finnskogen Turistforening som dekker kostnadene til beis og andre vedlikeholdsmidler!

Koia i Øvre Smalberget står åpen, i tråd med Thorstens ønske om at det alltid skulle være åpent husvære i Smalberget. Her er du alltid velkommen innom, enten du bare skal ha en pause eller overnatte. Fremdeles finnes rester av de opprinnelige bygningene her inne, og i hytteboka er mye av historien beskrevet.

Står den nå i 100 år? Nei, den gjør kanskje ikke det… Vi ser at det er råte i noen av stokkene, og også at stokkmaur har herjet. Men taket er tett, og da er det nok råte nedenfra som utgjør den største trusselen. 20 år uten nevneverdig vedlikehold hadde satt sine spor, og vi håper at koia i Øvre Smalberget i fremtiden kan inngå i de samme vedlikeholdsplanene som de øvrige overnattingsplassene langs Finnskogleden har.