Overnatting i Smalberget i dag

De opprinnelige bygningene i Smalberget blir det stadig mindre igjen av, men i 1993-94 bygde Thorsten ei koie av tømmer fra våningshuset. Den står i øvre Smalberget, og er et fint sted å overnatte om du ikke er avhengig av dusj og fjærmadrass for å overleve. Her hersker skogens ro, og når du får fyr på vedovnen går det ikke lang tid før det er varmt. Koia er laftet, og utstyrt med vedovn (avtagbare plater for matlaging), rødspritapparat, kaffekjele og litt utstyr. Ta med stearinlys, fyrstikker, et liggeunderlag og sovepose (det er ikke madrasser her) hvis du skal overnatte. Koia står ulåst, og det er utedo utenfor. Drikkevann i bekken snaut 100 meter nordover, alternativt ved å følge Finnskogleden ned til nedre Smalberget. Leden passerer forbi, så det er lett å finne hit. Dessverre er det plantet skog på det opprinnelige tunet, så etter hvert vil den gamle plassen gro igjen.

Det kjøres ikke ved til koia, men tørr ved finnes i skogen. Sag og øks er på stedet.

Vi planlegger en vedlikeholdsrunde av koia våren 2012, dvs beising, rengjøring, kitting av vinduer mm.

Dette innlegget ble publisert i Boplassene i Smalberget, Nyheter, Turforslag. Bokmerk permalenken.

7 kommentarer til Overnatting i Smalberget i dag

 1. Marianne Løken sier:

  Flott plass har sovet der å finner en indre ro. Skal nok tilbake å nyte denne flotte plass

 2. Rigmor Lund sier:

  Hei! Fant «Smalberget på nett» ved en tilfeldighet. Glad for det – her er mye fin og interessant informasjon! Jeg hoppet litt i stolen da jeg bladde meg fram til Badstuknappen og så at en Ole Auturainen og Ingeborg Henriksdatter bosatte seg i Raadelsbraaten. Kan navnet være Anturainen? Gottlund nevner det i sine opptegnelser og det står på minnesteinen ved Røgden. Men uansett – navnet er visstnok litt av et «mysterium». Vet du noe mer om disse og ev om deres etterkommere? Jeg lurer på om Erich Olsen som bodde i Raadelsbraaten med sin familie i 1801 kan være sønnen til Ole og Ingeborg.

  • Egil Smalberget sier:

   Hei, Rigmor! Hyggelig at du fant oss. Det er min far Thorsten som har skrevet historien om Badstuknappen, og det er absolutt mulig at vi har stavet navnet feil. Jeg tipper det skal være Anturainen. Jeg vet dessverre ikke noe om etterkommerne. Hilsen Egil

   • Rigmor Lund sier:

    Takk for svar! Uansett er dette et spor som kan følges videre i min jakt på Anturainen-etterkommere! Spennende!

 3. Tore Dahl sier:

  Hei. Har en dragning mot Smalberget, Halsjøen og Finnskogen generelt. Jeg er en mann på 59 år, født og oppvokst i Stange kommune. Jeg søker mitt opphav.Min Oldefar het Halvor Kjølen, min oldemor Karoline Kariunsdtr (finsk) Kjølen (født mellom 1850 -1870). Noe mer vet jeg ikke. Jeg vet taterne hadde svært lav terskel for å krysse landegrenser og at navnet over kjølen oppstod i så måte? I boka Taterne av Thor Gotaas er min oldemor omtalt som Karoline Finske om det er henne. Er ur-tateren i Norge finske sigøynere? Har jeg sigøynerblod, finneblod eller tater blod i meg? Kanskje det er noen som vet noe gjennom noen som vet noe. Det er noe sagnomsust med Finnskogen. En slags lengsel, og jeg har gått deler av Finnskogleden. Vennlig hilsen
  Tore Dahl.

  • Egil Smalberget sier:

   Hyggelig å høre fra deg, Tore. Lykke til med jakten på røttene. Uansett hva man finner, gir det mening å vandre på Finnskogen. Hilsen Egil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *